Contact    Nieuws    Over ons    Vacatures

 Specialist op het gebied van implantologie
 Informatiespreekuur voor vragen over het kligebit
 Weekend reparatieservice

star star star star star

  

Is uw kunstgebit toe aan vervanging?

"Blijf niet met uw klachten lopen, er is altijd een passende oplossing!"

 

Wanneer u een kunstgebit heeft is het aan te raden om minimaal één keer per twee jaar naar de behandelaar te gaan voor controle. Zo kan uw behandelaar tijdig vaststellen of uw kunstgebit aangepast of vervangen moet worden. Het is namelijk helemaal niet nodig om met uw klachten te blijven lopen, er is altijd een oplossing die bij u past!

Hieronder zijn een aantal problemen nader toegelicht en worden er voorbeelden gegeven van passende oplossingen. Herkent u zich in geen enkel probleem, maar heeft u toch last? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Kunstgebit zit te los en/of pijn aan uw kaak doordat uw kunstgebit hierop drukt

Doordat uw kunstgebit op uw kaak drukt, zal uw kaak in de loop van de tijd gaan slinken. Omdat uw kunstgebit niet meeslinkt, zal er ruimte ontstaan tussen uw kunstgebit en uw kaak waardoor uw kunstgebit losser gaat zitten. Dit kan vervelend zijn met praten en eten, maar ook pijn veroorzaken doordat het kunstgebit op sommige plekken zwaarder drukt dan op andere. Wanneer u dit herkent, is het belangrijk dat u niet zelf aan uw kunstgebit gaat schuren of vijlen, maar naar uw behandelaar gaat. Hij of zij kan dit meestal gemakkelijk aanpassen waardoor uw kunstgebit weer stevig in uw mond komt te zitten. Deze zorg wordt door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed en valt onder de basisverzekering*.

 

Het 'knappen' van de kaak als u de mond opent en sluit wanneer u eet of/en afhangende mondhoeken

Deze problemen ontstaan door een verkeerde beethoogte. U bijt te diep dicht, waardoor de onderkaak te dicht bij uw neus komt te liggen. Hierdoor bevindt het kaakgewricht zich niet meer in de juiste positie en kan er schade ontstaan. Wanneer u in de spiegel kijkt, kunt u goed zien wanneer de beet te laag is. Een nieuw gebit biedt hiervoor de oplossing.

 

Afgevlakte kiezen, losse voortanden of scheurtje in de bovenprothese

Wanneer u afgevlakte kiezen heeft, kan dit leiden tot een te lage beethoogte. Hierdoor kunnen voortanden los komen te staan, of kan er een scheurtje in de bovenprothese ontstaan. Dit probleem is vaak op te lossen door de kiezen te vervangen. Hierdoor is de beethoogte weer juist. Deze reparatie valt binnen de basisverzekering*. 

 

Uw kunstgebit ziet er niet meer mooi uit

Door gebruik is een kunstgebit aan slijtage onderhevig. De kleuren van de tanden en van het tandvlees kunnen veranderen. Ook de pasvorm kan na verloop van tijd minder worden. Over het algemeen wordt een nieuwe prothese na 5-7 jaar door de zorgverzekeraars vergoed*.


*De hoogte van uw vergoeding hangt af van uw verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar wanneer uw prothese of reparatie aan uw prothese wordt vergoed.