Contact    Nieuws    Over ons    Vacatures

 Wij kijken naar uw persoonlijke financiële situatie
 Duidelijk en transparant
 Altijd vooraf een begroting mogelijk

star star star star star

  

< Tarieven

 

Het eigen risico en eigen bijdrage

 

"Weet u het verschil tussen deze twee begrippen?"

 

De zorgverzekering kent een eigen risico en een eigen bijdrage. Iedereen die gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering krijgt met het eigen risico te maken en in sommige gevallen ook met de eigen bijdrage. In beide gevallen betekent het dat u (een deel van de) zorgkosten moet betalen. Er bestaat nogal eens wat verwarring over de begrippen. Wat het verschil is tussen beide leggen we onderstaand uit.

 

Eigen risico 

Als u kosten maakt voor zorg, die wordt vergoed vanuit de basisverzekering (bijvoorbeeld bij een prothese of bij implantologie, maar ook bij specialistische zorg of medicijngebruik), dan heeft u te maken met het eigen risico. In 2017 bedraagt het eigen risico minimaal € 385,-. Het eigen risico betekent dat u eerst dit bedrag zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. Het eigen risico is voor iedereen verplicht.
 

Het eigen risico in termijnen betalen

Wanneer u uw eigen risico niet in één keer kunt betalen kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij bieden u de mogelijkheid om dit bedrag in termijnen te betalen. Weet u in het begin van het jaar al dat u uw gehele eigen risico moet gaan betalen? Geef dit dan ook aan bij uw zorgverzekeraar. U kunt dit bedrag bij een aantal zorgverzekeraars namelijk in delen af laten schrijven, tegelijk met uw maandelijkse zorgpremie. Wanneer aan het einde van het jaar blijkt dat u uw eigen bijdrage dat jaar toch niet (helemaal) hoeft te betalen, krijgt u het (verschil) teruggestort.
 

Eigen bijdrage

Voor tandprothetische behandelingen die uit de basisverzekering vergoed worden, heeft de overheid bepaald dat u een eigen bijdrage betaalt. Dit is een percentage van het behandelingstarief dat varieert tussen 8% en 25%, afhankelijk van de type behandeling. Ook voor reparaties en het passend maken van protheses die uit de basisverzekering vergoed worden, vraagt de zorgverzekeraar in 2017 een eigen bijdrage met een maximum van € 45,-. Deze eigen bijdrage wordt ingehouden door uw zorgverzekeraar en bij u in rekening gebracht.
De bedragen van techniek- en materiaalkosten kunnen per zorgverzekeraar verschillend zijn. Raadpleeg vooraf altijd uw zorgverzekeraar indien u het exacte bedrag van uw eigen bijdrage wilt weten.
Indien u een aanvullende verzekering heeft, wordt de eigen bijdrage mogelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. Omdat genoemde inhoudingen door zorgverzekeraars, overheid of door uw aanvullende verzekering aan veranderingen onderhevig zijn, is de behandeldatum waarop de behandeling is uitgevoerd of de prothese is geplaatst, leidend voor de dan geldende regels.

 

Allebei betalen

Het kan voorkomen dat u zowel een eigen bijdrage als een eigen risico moet betalen. Maakt u zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan betaalt u deze eerst, de rest van de rekening gaat af van het eigen risico (als u dit nog niet heeft opgebruikt). Heeft u al wel zorgkosten gemaakt en geen eigen risico meer? Dan hoeft u alleen de eigen bijdrage te betalen.