Contact    Nieuws    Over ons    Vacatures

 Ervaren preventieteam
 Moderne en hygiënische praktijken
 Persoonlijke benadering

star star star star star

  

Risico's van een slechte mondhygiëne

Onvoldoende mondhygiëne kan gebitsrisico’s met zich meebrengen. Daarnaast kan een andere aandoening in uw lichaam de kwaliteit van uw gebit en tandvlees beïnvloeden. Daarom raden wij mensen met hart- en vaatziekten, diabetici, maar ook zwangere vrouwen aan om regelmatig een mondhygiënist te bezoeken.

 

Het hart en mondgezondheid

Regelmatig wordt er in de media aandacht besteed aan de relatie tussen mondhygiëne en de algemene gezondheid. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat slechte mondhygiëne kan leiden tot onder andere aderverkalking, met een verhoogd risico op hart en vaatziekten als gevolg.
Maar ook wordt er in de medische wereld steeds vaker een verband gelegd met kanker (maag, darmen en alvleesklierkanker) als gevolg van slechte mondhygiëne. Met name bij mannen zou de kans op alvleesklier kanker hierdoor toenemen. Door slechte mondhygiëne kan tandvleesontsteking ontstaan en krijgen bacteriën de kans schade aan te richten. En helaas lijkt het er dus op, dat die schade niet alleen tot de mond beperkt blijft.

 

Wat kunt u zelf doen om uw gebit gezond te houden?

 

Mondhygiëne en zwangerschap

Bij een zwangerschap is extra aandacht voor een goede gebitsverzorging van belang. Gedurende de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel (progesteron). Deze verhoogde hormoonspiegel zorgt voor een overgevoelige reactie op tandplak en hierdoor is uw gebit extra gevoelig voor een tandvleesontsteking. Dit wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd.
Indien er parodontitis-problemen zijn, dan blijkt uit onderzoek dat er een grotere kans bestaat op een te vroeg geboren kind of een laag geboortegewicht van het kind, dan wanneer er geen parodontitis-problemen zijn.

 

Ons advies

Laat uw tandvleesontsteking vóór de aanvang van een zwangerschap behandelen
Het is belangrijk om tijdens uw zwangerschap gewoon naar de tandarts/mondhygiënist te blijven gaan 
Voor aanvullende mondhygiëne-adviezen tijdens de zwangerschap kunt u terecht bij onze tandarts of mondhygiënist.

 

Roken en mondgezondheid

Dat roken slecht voor is voor de gezondheid is algemeen bekend. Maar wist u dat roken ook een schadelijke uitwerking op uw mondgezondheid heeft? Dit is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. Zo remt roken bijv. de genezingsprocessen in de mond. Bovendien verkleurt door roken zowel uw eigen gebit als vullingen en kunstgebitten.
Daarnaast zijn rokers vatbaarder voor tandvleesontstekingen en ontwikkelen daardoor op jongere leeftijd parodontitis dan niet-rokers. Bloedend tandvlees is een eerste aanwijzing voor het begin van ontstoken tandvlees. De nicotine in sigaretten zorgt er echter voor dat bloedvaten vernauwen en het tandvlees dus minder snel bloedt. Hierdoor komt de tandarts of mondhygiënist er vaak te laat achter dat het tandvlees ontstoken is.

 

Wat is het advies?

Stoppen met roken voorkomt dat de mondgezondheid verder verslechtert. Heeft u moeite met stoppen? Er zijn verschillende mogelijkheden om u te helpen bij het stoppen met roken. Vraag ons naar de mogelijkheden.